Finn fem feil. Haldis Framstad Skaare på Kartverket guider oss gjennom topplisten over de vanligste tabbene knyttet til tinglysning – og hvordan de kan unngås.
Øverst på listen over de vanligste grunnene til at dokumenter sendes i retur uten å bli tinglyst, er rett og slett samlekategorien «annet». Her går det mest i mangler knyttet til uskifteattest, skifteattest, eller hjemmelserklæring.
Når eieren er død er det ikke lenger noen til å disponere over avdødes eiendom. Rettsstiftelser i eiendommen kan da i utgangspunktet ikke registreres i grunnboken etter reglene i tinglysingsloven § 13. Arveoppgjøret kan ta tid. Kanskje skal eiendommen selges, det kan være den skal overtas av en arving eller flere i fellesskap, eller den skal overføres til noen som er tilgodesett i avdødes testament. For å få tinglyst dokumenter knyttet til avdødes eiendom, er det mye å passe på. Kartverket har utfyllende veiledning på sine sider.
Sjekklisten. Pass på at alle nødvendige dokumenter følger med, skifteattest eller uskifteattest, samt en utfylt versjon av skjemaet «hjemmelserklæring». Kontroller at alle skjemaer har nødvendige signaturer. Sjekk om du må legge ved testament eller ektepakt.
Bruk av fullmakter fra arvinger stiller strenge krav til klarhet og form. Avtalelovens regler om fullmakter gjelder. Ved overføring av eiendom må fullmakten også bevitnes. Hvis du sender inn en kopi av en fullmakt så må den være bekreftet rett kopi og ha en inneståelseserklæring.