Hvilke endringer foreslås?
Endret starttidspunkt for saksbehandlingstiden
Et sentralt forslag er å endre tidspunktet for når saksbehandlingsfrister begynner å løpe. I dag starter fristene når en søknad anses som «fullstendig», noe som ofte fører til utstrakt bruk av mangelsbrev, og uklarheter om fristens startpunkt.. Regjeringen foreslår at fristene i stedet skal begynne å løpe fra det tidspunktet søknaden er «mottatt» av kommunen. Dette vil gi kommunene insentiv til tidlig oppstart på saksbehandlingen, og god kommunikasjon med tiltakshaver om eventuelle mangler. Oversittes fristen kan byggesaksgebyret bortfalle.
Utvidet adgang til å avvise ufullstendige søknader
Videre foreslås det å gi kommunene en utvidet og lovfestet adgang til å avvise søknader der etterspurte opplysninger ikke blir sendt inn innen en gitt frist. Dette skal motivere søkere til å levere komplette søknader.
Separate bestemmelser for dokumentasjonskrav ved rammetillatelse, igangsettingstillatelse og ett-trinns søknad
Regjeringen ønsker også å tydeliggjøre kravene til dokumentasjon i byggesøknader. Direktoratet for byggkvalitet foreslår å lage separate bestemmelser for krav til opplysninger i henholdsvis søknad om rammetillatelse, igangsettingstillatelse og tillatelse i ett trinn. Tydeligere krav kan redusere antallet mangelfulle søknader.
Hva betyr dette for byggebransjen?
For aktører i eiendoms- og byggebransjen kan disse forslagene bety et tydelig taktskifte. Raskere saksbehandling og klarere dokumentasjonskrav kan redusere uforutsigbarhet, kostbare forsinkelser og frustrasjon over mangelsbrev.
Dersom endringene blir vedtatt, vil det stille strengere krav til presisjon i søknadene – men til gjengjeld kan man forvente mer tempo og færre omkamper i dialogen med kommunen.
Forslaget er et steg i riktig retning for å nå regjeringens overordnede mål om å bygge 130 000 boliger innen 2030. Kortere saksbehandlingstid i byggesaker må samtidig følges opp med kortere saksbehandlingstid i planprosesser, for at målet skal kunne nås.
Bransjen har nå mulighet til å bidra til viktige endringer for byggesaksbehandlingen i Norge. Har du erfaringer eller innspill, er høringsfristen 6. september 2025. Dette er tidspunktet å engasjere seg – før de nye spillereglene eventuelt vedtas.
Du finner høringsbrev og nødvendig info om høringssvar her.